Új fény vetül Balatonfüred múltjára


2024.05.03 - Balatonica
csillár

Igazi népünnepély keretében megnyitották a város múltját őrző és bemutató új Helytörténeti Gyűjteményt. Az Óvárosban álló korszerű intézményben a helytörténeti kutatószolgálat mellett látványtár-kiállítás és zeneműterem is helyet kapott.




A könyvtárhoz tartozó Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonképpen Balatonfüred teljes múltját tartalmazza. Iratok, régi dokumentumok, néprajzi tárgyak, gazdag könyvtár, képzőművészeti alkotások, archív fotográfiák, képeslapok gyűjteménye. Az új intézmény lehetőséget ad a szakszerű tárolásra és állandó kiállítása révén a gyűjtemény részleges bemutatására is. Az épületben kialakított zeneterem a Balatonfüred Koncert Fúvószenekarának és a város Vegyeskarának lesz a próbaterme.

 

 

A majálison délelőtt gyerekek lepték el az utcát, ügyességi játékok és színházi előadás várta őket, délben pedig elrajtolt a futóverseny is. Délután a helyi művészeti csoportok adtak műsort, fellépett a Balatonfüred Néptánc Együttes, a Balatonfüred Ifjúsági Fúvószenekara, az Óvárosi Óvoda és a Reformkori Hagyományőrzők, majd Dervalics Róbert és barátai, a Sakk Matt Company adott koncertet.

Az ünnepélyes megnyitó után kinyitották a gyűjteményt, akkora volt az érdeklődés, hogy sorba kellett állni a látogatóknak ahhoz, hogy bejuthassanak az épületbe. Képeket itt találtok.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ITT EHETJÜK A LEGFINOMABB JÓKAI-BABLEVEST

>> HAL- ÉS BORÜNNEP A BALATONFÜREDI PARTON