3+1 húsvéti kalács recept az ünnepi asztalra


2025.04.14 - Balatonica
fehér és barna kenyérszeletek

A fonott kalács (más néven húsvéti kalács) sütése több évszázados hagyomány Magyarországon, és szorosan kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz. Gábor a Házi Pék több tucatnyi változatát sütötte meg. Ezek közül válogattuk ki a kedvenceinket.




Kezdetben a kalács nem volt édes, inkább kenyérszerű, ünnepi változata volt a hétköznapi kenyérnek. Köztudott, hogy a kalácsot gyakran sonkával, tojással, tormával együtt fogyasztjuk a húsvéti reggelin, miután a negyvennapos böjt véget ért. A HÚSVÉTI TÖLTÖTT KALÁCS ezeket a hagyományokat ötvözi, ugyanis a kivételesen sós húsvéti péksütemény teles-teli van olyan húsvéti finomságokkal, mint például a sonka, a tojás és a tormás krém.

 

 

A kalács manapság gyakrabban készül édesen, vaníliásan, mazsolával vagy dióval. A fonás, vagyis a tésztaszálak összefonása azonban továbbra is szimbolikus jelentéssel bír: az összetartozást, az élet körforgását, vagy akár a Szentháromságot is jelképezheti. Az alábbiakban a CITROMOS KALÁCS és az OSTOROS (CSOKIS) KALÁCS elkészítési módjával ismerkedhettek.

 

 

A kalácssütés népi gyökörekkel bír. Sok vidéken idővel a templomba is elvitték megszenteltetni a kalácsot a húsvéti mise előtt. Hasonlóan a hazai szokásokhoz, a környező európai kultúrák is megsütik a maguk ünnepi pékáruját. Népszerű változatok a babka (lengyel), a challa (zsidó), a kulics (orosz-ukrán), a colomba pasquale (olasz), a tsoureki (görög). Az utolsó videó a németek húsvéti kenyeréhez, a mazsolás-mandulás OSTERBROTHOZ kelt étvágyat.

 

 

Ha a következő napokban nem lesz időtök megcsillantani a sütőtudományotokat, a figyelmetekbe ajánljuk, hogy 2025. április 18-án rendezik meg a Szemesi Húsvétoló és Kalács Party eseményt Balatonszemesen. Ott kedvetekre cserélgethettek majd házias recepteket.

 

Forrás: gaborahazipek.hu, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Mit ünnepeltünk virágvasárnap?

>> 3+1 pazar alkoholmentes koktél a száraz novemberre