5 könnyed tavaszi leves szezonális alapanyagokból


2025.03.09 - Balatonica
zöld krémleves

Öt könnyű és friss ízvilágú levest ajánlunk, amelyek mind tele vannak tavaszi finomságokkal! Nektek melyikről jut leginkább eszetekbe a vidám tavaszi hangulat? Melyikhez van családi recept?




Friss, édeskés és üdítő

Zöldborsókrémleves mentával 

Hozzávalók: friss vagy fagyasztott zöldborsó, újhagyma, fokhagyma, zöldségleves alaplé, tejszín/joghurt, friss menta

Elkészítés: A hagymát megdinszteled, hozzáadod a borsót, felöntöd alaplével, majd puhára főzöd. Botmixerrel pürésíted, végül egy kis tejszínnel vagy joghurttal krémesíted. A tetejére jöhet friss menta és pirított magvak.

 

Krémes, mégis frissítő

Tavaszi spárgakrémleves citrommal 

Hozzávalók: fehér vagy zöld spárga, vöröshagyma, fokhagyma, vaj, alaplé, tejszín/joghurt, frissen reszelt citromhéj

Elkészítés: A hagymát és fokhagymát vajon megpárolod, hozzáadod a feldarabolt spárgát, majd alaplével puhára főzöd. Leturmixolod, krémesíted tejszínnel, és a végén reszelt citromhéjjal és friss petrezselyemmel tálalod.

 

Üde, könnyed, ropogós zöldségekkel

Francia tavaszi zöldségleves 

Hozzávalók: újburgonya, sárgarépa, zöldborsó, spenót, újhagyma, petrezselyem, zöldségleves alaplé

Elkészítés: A zöldségeket egyenlő méretű darabokra vágod, majd az alaplében puhára főzöd (de maradjanak kissé roppanósak). A végén friss petrezselyemmel és egy kis citromlével ízesíted.

 

Karakteres, tavaszi ízbomba

Medvehagyma-krémleves pirított magvakkal

Hozzávalók: friss medvehagyma, krumpli, hagyma, fokhagyma, alaplé, tejszín, tökmag vagy napraforgómag

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megpirítod, hozzáadod a felkockázott krumplit és az alaplevet. Amikor megpuhult, beledobod a friss medvehagymát, és egy perc után leturmixolod. Tejszínnel lágyíthatod, és a tetejére pirított magokat szórhatsz.

 

Hűsítő a melegebb napokra

Hideg uborkaleves kaporral és joghurttal 

Hozzávalók: kígyóuborka, natúr joghurt, kapor, fokhagyma, citromlé, olívaolaj

Elkészítés: Az uborkát lereszeled vagy apróra vágod, hozzákevered a joghurtot, zúzott fokhagymát, citromlevet és friss kaprot. Egy kis olívaolajjal és sóval ízesíted. Beteszed a hűtőbe, és hidegen tálalod.