Babka, palacsinta és muffin édesburgonyából
2024.11.03 - Balatonica
Az édesburgonya némileg a sütőtökre hajazó édes ízű, narancssárga színű gyökérzöldség; megsütve sokunk kedvenc körete. Frissen betakarítva most van a szezonja. Próbáljátok ki három édességes receptben is: ízleni fog!
DIÓS-MÁKOS-ÉDESBURGONYÁS BABKA
Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk, a lisztet dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és az előzőleg megfőzött és áttört, kihűlt édesburgonyát, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután alaposan kidagasztjuk, majd 30 percig kelesztjük. // A tésztát kétfelé osztjuk, kb. 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta a kihűlt diót és a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Így teszünk a máktöltelékes tésztával is. // Mindkét rudat egy éles késsel középen kettévágjuk és 4 - es fonással összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felülre essen. A végeket a tészta alá hajtjuk, sütőpapírral bélelt formába helyezzük, majd 40 percig kelesztjük és 180 °C - ra melegített sütőben, kb. 35 - 40 perc alatt megsütjük. // A töltelékhez a dióhoz fahéjat, a mákhoz ciromhéjat keverünk, majd leforrázzuk a cukrokkal felforralt tejjel. Ezután hozzákeverjük a lekvárt. // A sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk, majd langyosra hűtjük és a sütőből kivett kalácsot még forrón meglocsoljuk vele. TELJES RECEPT
ÉDESBURGONYÁS PALACSINTA
Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. // Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre (ha van, konyhai robotgéppel). // Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, vagy ami van otthon, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. // Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Kisebb méretűeket érdemes sütni, mert könnyebb velük dolgozni. TELJES RECEPT
NARANCSOS ÉDESBURGONYAMUFFIN
Az édesburgonyát a héjában puhára főzzük, majd lehúzzuk a héját és burgonyanyomón áttörjük. Ezután szitába tesszük és hagyjuk a felesleges levét lecsöpögni. (vagy: alufóliába csomagolva 200 °C - on megsütjük.) // A tojást habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk, a sót, az olajat, a narancshéjat, a narancslevet, a fűszerkeveréket, a kihűlt pürét és a sütőporral elkevert lisztet. // A masszát szétosztjuk a 12 db muffinpapírral bélelt formába és kb. 30 - 35 perc alatt tűpróbáig sütjük. TELJES RECEPT
Forrás: nosalty, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> Tihany évszázados halászmúltját ünnepli a 22. Gardália Napok
>> 20 balatoni pincészet mutatja be újborait a Libabőr Fesztiválon