Melyik a legfinomabb pálinkás bonbon?
2024.04.18 - Balatonica
Tavaly 104, idén már 133 nevezés érkezett Az év pálinkás bonbonja versenyre, amelyen négy kategóriában keresik a legfinomabb alkoholos édességeket. A verseny eredményeit május 18-án hirdetik ki.
Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája emlékeztetett, a versenyt tavaly hirdették meg először azzal a céllal, hogy a hungarikum magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit népszerűsítsék; emellett előmozdítsák a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködését.
A versenyigazgató elmondta, négy kategóriában hirdették meg a versenyt. A felhívásra 68 krémtöltelékkel készült, kézműves pálinkás bonbon érkezett. Mivel a Gyulai Pálinkafesztiválon az év gyümölcse idén a birs, így külön bírálják a harminc birspálinka felhasználásával készült édességet. Új kategória a mindenmentes bonbon, ebben a kategóriában nyolc nevezést bírál a zsűri. Külön versenyeznek az oktatási intézményben készült bonbonok: 11 iskolából 27 nevezés érkezett, amelyek a hallgatók vizsgamunkái. Idén két nevezés érkezett Szlovákiából, de azok a bonbonok is magyar pálinkával készültek.
Négy szakmai zsűri értékeli a bonbonokat, amelyek tagjai között mindig van pálinkaszakértő, cukrászmester és cukrászdatulajdonos. A pontozásban számít a tételek megjelenése, szerkezeti felépítése, a krémesség, a fűszerezés, a kreativitás és az összbenyomás, ez alapján osztják ki a bronz, az ezüst és az arany minősítéseket, utóbbiak közül választják ki az év pálinkás bonbonját. Az aranyérmes tételek közül társadalmi zsűri választja ki a közönségdíjas pálinkás bonbont.
Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> EZÉRT SZERETJÜK AZ ÉTCSOKIT
>> VEGYETEK CSOKIILLATÚ MACSKANYELV BÉLYEGET!