Miből is készül a farsangi görhe?


2025.02.26 - Balatonica
porcukor sütemény

A farsangi görhe egy hagyományosan magyar étel, amely főként a Dél-Alföldön és a Palócföldön volt népszerű. Ez egy kukoricalisztből készült édes vagy sós sütemény, amit régen főleg a farsangi időszakban fogyasztottak.




A görhe eredetileg egy egyszerű, paraszti étel volt, amit főként farsang idején, a disznóvágások után készítettek, de manapság is népszerű vidéki lakomákon és hagyományőrző rendezvényeken.

> Alapanyaga: Kukoricaliszt, tej vagy víz, zsír vagy vaj, tojás, cukor vagy só (attól függően, hogy édes vagy sós változat készül).

> Elkészítési módja: Általában sütőben sütik ki, de van, ahol serpenyőben sütve is készítik.

> Állaga: Kissé morzsalékos, de puha, omlós sütemény.

> Ízesítése: Az édes változatba gyakran kerül méz, cukor vagy lekvár, míg a sós változatot szalonnával vagy tejföllel fogyasztják

 

 

Forrás: mindmegette, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> Badacsonyi Lángos- és Fánksütő Fesztivál

>> Születésnapi termelői piac és asszonyfarsang Hévízen