Miből is készül a farsangi görhe?
2025.02.26 - Balatonica

A farsangi görhe egy hagyományosan magyar étel, amely főként a Dél-Alföldön és a Palócföldön volt népszerű. Ez egy kukoricalisztből készült édes vagy sós sütemény, amit régen főleg a farsangi időszakban fogyasztottak.
A görhe eredetileg egy egyszerű, paraszti étel volt, amit főként farsang idején, a disznóvágások után készítettek, de manapság is népszerű vidéki lakomákon és hagyományőrző rendezvényeken.
> Alapanyaga: Kukoricaliszt, tej vagy víz, zsír vagy vaj, tojás, cukor vagy só (attól függően, hogy édes vagy sós változat készül).
> Elkészítési módja: Általában sütőben sütik ki, de van, ahol serpenyőben sütve is készítik.
> Állaga: Kissé morzsalékos, de puha, omlós sütemény.
> Ízesítése: Az édes változatba gyakran kerül méz, cukor vagy lekvár, míg a sós változatot szalonnával vagy tejföllel fogyasztják
Forrás: mindmegette, Fotó: pixabay
KAPCSOLÓDÓ
>> Badacsonyi Lángos- és Fánksütő Fesztivál
>> Születésnapi termelői piac és asszonyfarsang Hévízen