Tapas Hétvége: a badacsonyi Gasztrohegy májusi meglepetése


2025.05.01 - Balatonica
tapas vacsora

Közelgő nyár, mediterrán fuvallatok, vízpart, egy pohár hideg fehérbor vagy habzó... ehhez a hangulathoz nagyon illik pár tökéletesen megkomponált falat, vagy ahogy a spanyolok mondják: tapas. Csak úgy egyszerűen, szuper alapanyagokból, és sokszor a tenger által ihletve, ami nekünk magyaroknak nem más, mint a Balaton!




FŐ HELYSZÍNEK: Hableány, Laposa Birtok, Borbarátok, Bonvino Borbár, Tilia Borvendéglő, Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje (új), Folly Arborétum és Borászat (új) KIEGÉSZÍTŐ HELYSZÍNEK: Istvándy Borműhely, Pláne Badacsony Borterasz, Gilvesy B-üzem (új), LaTéne Desszertműhely (új), Válibor Vinotéka (új), Hinta Badacsony (új)

Nyitvatartás: szombat 12:00-21:00, vasárnap 12:00-19:00

 

 

A spanyol tapas eredete többféle mendemondához kötődik, de mindegyikben van egy közös motívum: a kis adag ételeket sok jóféle ital mellé szokás fogyasztani. Az egyik legismertebb történet szerint a 13. században X. Alfonso király betegsége idején a gyógyító bor mellé kis falatokat evett, és a felépülése után elrendelte, hogy minden pohár borhoz adjanak enni is. Egy másik elmélet szerint a poharakat kenyérszelettel vagy sonkával fedték le (tapar = lefedni), hogy megvédjék az italt a portól vagy rovaroktól. A szokás idővel gasztronómiai hagyománnyá alakult, és Spanyolország különböző régióiban egészen eltérő tapasfajták fejlődtek ki. Mára a tapas nemcsak étkezési forma, hanem kulturális élmény is, amely a társasági élet szerves része.

 

Forrás: funzine, Fotó: pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> A badacsonyi Gasztrohegy farsangkor nyitja az új évet

>> Bringás hétvége a Gasztrohegy Badacsonyon