3 kímélő recept az ünnepek utánra


2024.01.10 - Balatonica
zöldséges stand

Most, hogy már az ünnepi maradékok is elfogytak, gyakran nehéz helyzetben találjuk magunkat, hogy mégis mihez lenne étvágyunk, ami eléggé laktató a téli raktározások idején, de mégsem pakol rá újabb felesleges súlyokat a közelmúltban felszaladt zsírpárnákra. Íme három – végtelen számban variálható – egyszerű ajánlat.




ZÖLDSÉGLEVES

Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 20 dkg karfiol, 2 db burgonya, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 ek vaj, 1 l zöldségleves-alaplé, 0.5 csok petrezselyem

A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet falatnyi darabokra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Felöntjük az alaplével, ha szükséges, sózzuk, majd 20-25 percig főzzük. A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük, a leveleit letépkedjük. A forró levest a friss petrezselyemlevelekkel megszórva tálaljuk.

 

SÜLT CSIRKEMELL SPENÓTTAL ÉS TOJÁSSAL

Hozzávalók: 5 dkg csirkemellfilé, 2 ek napraforgóolaj, 3 ek szójaszósz, 4 db tojás, 20 dkg konyhakész bébispenót, 4 ek olívaolaj, 1 tk citromlé, só

A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és négy szeletre vágjuk fel. Serpenyőben felforrósítjuk a napraforgóolajat, és körbepirítjuk rajta a hússzeleteket. A szójaszószt hozzáöntjük 1-2 ek vízzel együtt, és közepes lángon puhára sütjük-pároljuk a húsokat. Közben a tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, majd hideg vízzel leöblítjük őket, és meghámozzuk. A spenótot összeforgatjuk az olívaolajjal és a citromlével, azután meghintjük 1 csipet sóval. A keveréket tányérokra halmozzuk, és elrendezzük rajta a félbevágott főtt tojásokat, valamint a felcsíkozott hússzeleteket.

 

RAKOTT KARFIOL

Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 2 ek olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gd fokhagyma, 20 dkg darált pulykamell, 6 ek bulgur, 2 dl joghurt, őrölt fehérbors, fűszerpaprika, só

A karfiolt rózsáira szedjük, megsózzuk, és forró vízben, 5 perc alatt roppanósra főzzük. Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Fél dl vizet aláöntünk, és folyamatosan kevergetve kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Fél dl vizet aláöntünk, és folyamatosan kevergetve kb. 10-15 perc alatt készre főzzük. A bulgurt összekeverjük a hússal, majd egy olívaolajjal kikent tepsiben elkezdjük a rétegezést. Alulra karfiolt teszünk, majd a húsos keveréket. Így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. A rakott karfiol tetejét megkenjük joghurttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A végén 220 fokra emelve a hőmérsékletet még pár percig rápirítunk, hogy a szép aranybarna legyen.

 

Forrás: mindmegette.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FEJEDELMI VENDÉGLÁTÁS A FOLLY ARBORÉTUMBAN

>> NEMSOKÁRA ÚJRA MEGNYÍLIK A BADACSONYTOMAJI TÁTIKA