Hódítanak a hangulatjavító ételek
2025.03.21 - Balatonica

2025 tavaszán a gasztronómiai trendek középpontjába került a mood food – olyan ételek és italok, amelyek nemcsak táplálnak, hanem a mentális jólétet is támogatják. Az étkezés és a hangulat kapcsolata már régóta ismert, de egyre tudatosabban építünk be olyan alapanyagokat, amelyek segíthetnek a stressz csökkentésében, a koncentráció javításában vagy épp a jobb alvás elősegítésében.
A legnépszerűbb mood-boosting összetevők közé tartoznak az adaptogének (mint az ashwagandha vagy a rhodiola), a sáfrány – amelyre sokan esküsznek, hogy enyhítheti a depressziós tüneteket –, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag magvak és olajok, például a chia, a lenmag és a dió. Ezek az összetevők egyre gyakrabban bukkannak fel reggeli tálakban, turmixokban, sőt, kávé helyett kínált hangulatjavító italokban is.
A mood food trend nemcsak az egészséges táplálkozás új hulláma, hanem válasz is egy stresszesebb, információval telített világra. A kényeztető, mégis tudatos étkezés egyre fontosabb szerepet kap – nem csoda, hogy az étlapokon megjelennek a „relax tálak”, „boldogság smoothie-k” és más fantázianevű, de valóban átgondolt receptúrájú fogások. Az étel nemcsak üzemanyag, hanem egyre inkább eszköz is a jóllét építésében.
Egyre több kávézó és ételbár kínál úgynevezett „mentális wellness menüket”, ahol az ételeket nemcsak tápérték, hanem pszichés hatás alapján válogatják össze. A forró italok új sztárja például a sáfrányos arany latte, amit nyugtató hatásáért isznak délutánonként. Emellett sokan készítenek otthon is „hangulatbarát” fogásokat: például banános-kesudiós reggeli zabkását, amely természetes triptofán- és magnéziumtartalmával segíthet ellazulni.
Bár a hangulatjavító táplálkozás nem helyettesíti a professzionális mentális segítséget, a trend abba az irányba mutat, hogy az étkezést ne csupán fizikai szükségletként, hanem holisztikus élményként kezeljük. A tudatos választás, a szezonális alapanyagok, és az étel elkészítésének rituáléja is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat – kívül és belül egyaránt.
Forrás: BBC, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> RESET: Balatonalmádi egészségnapot hirdet a nőknek
>> 5 könnyed tavaszi leves szezonális alapanyagokból