Juharsziruppal is édesíthetjük a karácsonyi menüt
2022.12.17 - Balatonica
A kanadaiak nemzeti édeskéje, a juharszirup ezekben a napokban a legkelendőbb. Pontosan miből is készül, mennyire egészséges, és végeredményben mit lehet belőle készíteni a karácsonyi asztalra? Minderről röviden olvashattok lejjebb.
Miből is készül?
Úgy állítják elő, hogy a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik és üvegcsékbe kimérik. Több változata ismert: világos, extra világos, médium, borostyán sötét.
Mennyire egészséges?
A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, tehát nem kimondottan fogyaszt, azonban értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, ezért valószínűleg egészségesebb a cukornál. A kóros elhízásért felelősnek megtett magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnál pedig határozottan egészségesebb.
Honnan ered?
Kizárólag Kanada dél-keleti régiójában és néhány új-angliai USA-államban (pl. Vermont, New Hampshire) termelik. Az eredettörténet szerint valamely északi indián törzsben egyszer juharfalevél esett az innivalóba, onnantól tudják, hogy finoman édesíti az ízeket. A gyarmatosítás óta folyamatosan fejlesztik a kinyerés módozatait. Manapság vákuumos pumpával csapolják meg a juharfákat.
Mit készítsünk belőle (gyorsan) az ünnepi asztalra?
Belinkelünk ide három nagyon más hangulatú receptet, ahol ugyanúgy a juharszirup adja az egyedi ízvilágot. Lenne itt egy előétel-saláta: a juharsziruppal és mustárral sütött répa. Utána kipróbálhatjátok a szezonális húsos ételekhez tökéletesen passzoló köretváltozatot: a pekándiós-juharszirupos édesburgonyát. Végül álljatok neki az egyik legbiztosabb desszert-receptnek, a juharszirupos karácsonyi keksznek. Néha megéri átfűszerezni a régi hagyományokat!
Forrás: marieclaire, Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> A HÉT IDÉZETE AZ ÉDES ÉLETRŐL
>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK