Miért igyunk forró teát a kánikula közepén?
2023.06.23 - Balatonica
Talán mindannyian elgondolkodtunk már azon, hogy a trópusi országokban miért isznak gőzölgő forró teákat. És valószínűleg azon is, hogy a nyugati kultúrákban miért a jéghideg italokat. Utóbbira egyszerűbb a válasz: üzlet és reklám. Minket most az előbbi kérdés érdekel jobban.
Tények és tévhitek a forró italok és a hőség együtthatásáról
> a forró italoktól kivörösödünk és izzadni kezdünk, miért lesz ettől jobb a hőségben?
> az izzadás pont azt szolgálja, hogy a testhőmérsékletünk csökkenjen
> az izzadság párolgásával a hőháztartásunk helyreáll, ezért érdemes beindítani a folyamatot
> a forró italok mellett a csípős ételek is ugyanígy járnak el, ugyanezzel a hatásmechanizmussal (lásd: indiai konyha)
> azonban párás időben vagy bizonyos öltözetekben nem tud elpárologni a hő, ilyenkor kezd folyni rajtunk az izzadság
> ilyen esetekben a hideg zuhany többet segít, mint egy csésze forró tea
> egyébként a forró italok optimális fogyasztási hőfoka 57,8 Celsius, míg felszolgáláskor általában 70-80 Celsius fokosan kapjuk őket kézhez
> ha jéghideg italokat fogyasztunk, azt a testünk úgy érzékeli, hogy egyrészt be kell indítania a hőtermelést, másrészt meg kell akadályoznia a hőleadást
> ha az italok cukrosak, kalóriában gazdagok, az beindítja az emésztési folyamatokat, ami szintén hőtermeléssel jár (ezért sem esik jól teleenni magunkat egy forró nyári napon)
> ha az italok alkoholosak, az beindítja a veseműködést, azaz a kelleténél több folyadékot veszítünk, így nem marad elég az izzadásra, amitől ugye hűlni kezdene a testünk
> kezdjétek tehát a kánikulába hajló napokat egy forró csésze teával!
Forrás: index / Smithsonian, Fotó: Unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> ÉLÉNKÍTSD FEL MAGAD TERMÉSZETES MÓDON!
>> MELYIK GYÓGYTEÁT IGYUK MEGFÁZÁS ELLEN?