Milyen ételeket érdemes fogyasztanunk a kánikulában?
2024.06.27 - Balatonica
Ugyan most néhány napra szünetet kapunk a nyári kánikulából, de számíthatunk még újabb hőhullámokra, így érdemes átgondolnunk, hogy milyen ételeket tárazzunk be a nagy hőségek idejére.
A képlet nagyon egyszerű: a folyamatos hidratálás érdekében és a kiszáradás ellen magas víztartalmú ételeket ajánlott ennünk a nyári melegekben, ezek többsége zöldség és gyümölcs. Ha ez nem elég segítség, mutatjuk a konkrét példákat:
> Uborka: az uborka 96%-os víztartalma a legmagasabb víztartalommal rendelkezik a szilárd élelmiszerek közül.
> Jégsaláta: a jégsaláta szorosan a második helyen áll az uborka mögött, és bár a sötétebb zöldségek tápanyagban gazdagabbak, a jégsaláta - amely 96%-ban vízből áll - az egyik legjobb hidratáló.
> Zeller: Amellett, hogy a zeller 95%-ban víz, kiváló rostforrás is.
> Retek: a retek 95%-ban víz, rostban és C-vitaminban egyaránt gazdag.
> Fejes saláta: amellett, hogy 95%-ban vízből áll, a fejes saláta kiváló folsav-, rost-, A- és C-vitaminforrás.
> Paradicsom: a paradicsomot gyakran a zöldségfélék közé sorolják, pedig a gyümölcsök családjának tagja - és a legmagasabb víztartalmú (94%). A paradicsom likopint is tartalmaz, egy antioxidánst, amely segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól.
> Cukkini és nyári tök: főzve vagy nyersen, a cukkini és a nyári tök, mindkettő 94%-ban víz, egyforma mennyiségű hidratálást biztosít.
> Spárga: a nyers vagy sült, káliumban gazdag spárga 92%-a víz, ezért érdemes néhány szál spárgát grillezni vagy egy hűtött spárgalevesbe keverni.
> Paprika: a 92%-ban vizet tartalmazó paprika antioxidánsokban gazdag kombinációját kínálja a frissességnek és a ropogásnak.
> Káposzta: főzve a legtöbb káposzta még több vizet tartalmaz (94%).
> Karfiol: a káposztához hasonlóan a főtt karfiol is több vizet (93%) tartalmaz, mint a nyers fogyasztása.
> Gombák: a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól ismert gombák 92%-a víz. A maximális egészség és hidratáltság érdekében fogyasszuk a gombát nyersen.
> Dinnye: a görögdinnye 92% víztartalmú. Amellett, hogy segít a hidratálásban, a görögdinnye a sejteket erősítő likopin másik kiváló forrása.
> Spenót: a 92%-ban vízből álló spenót egy tápanyag-erőmű, és nagyszerű kalcium-, magnézium-, kálium- és vasforrás.
> Eper: a 92%-ban vízből álló eper alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú és C-vitaminban gazdag.
Az ezekből frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is jó megoldásnak számítanak.
Forrás: naphire.hu, Fotó: unsplash.hu
KAPCSOLÓDÓ
>> EGÉSZSÉGPART: NYÁRI SZŰRŐVIZSGÁLATOK A BALATONNÁL
>> MIT OLVASSUNK A NYÁRON? A LIBRI DÍJAK SEGÍTENEK VÁLASZTANI.